CIH Field Trip 2: Urban Growers Collective October 21, 2023 10:00 AM- 12:00 PM

Field Trip Objectives:

- Review shared commitments about how we will interact
- Review field trip goals and agenda
- Cohort members develop in their ability to collaborate with one another and in their sense of shared commitment
- Participants become directly familiar with natural solutions to stormwater management that provide additional community benefits.
- Participants think about how different stakeholders (non-profit, government, neighbors, etc.) can be engaged in stormwater management.
- Participants continue to advance their capstone projects
- Sites visited: [3] Urban Growers Collective South Chicago Farm; [1] Ninos Heroes School (8344 S. Commercial)
- Voluntary sites: Claretian Associates + NeighborSpace river point access (92nd and Ewing);

Logistics Notes

- start at school
- latecomers meet at urban growers collective farm

Slides show:

Field Trip Schedule

9:30 am	Participants travel to Ninos Heroes School	 Meet at pick-up locations 	30 mins.
10:00 - 10:15 am	Ninos Hero School Introduction	Overview of the AgendaIntroduce school GI	15-20 mins
10:15 am	Travel to South Chicago Farm	 Drive 5 minutes from Ninos Hero School to South Chicago Farm 	15 mins

10:30 am	Start at South Chicago Farm	 Coffee Purpose of CIH, excitement about nascent capstone projects, possibility of multiple community benefits Introduction to the South Chicago Farm and Urban Growers Collective Quick intros: Name and Community 	1 mins
10:40 am	Tour the South Chicago Farm	Urban Growers Collective set the stage for where we are, the background and timeline for how the farm was visioned and ultimately manifest. They highlight the different stakeholders that were involved in establishing the farm, and the many community benefits of the farm, including stormwater management. Tour the farm	25 minutes
11:05 am	Q & A	Participants ask UGC questions on stakeholder involvement; funding; management Maggie (or Claretian or NS share about 92nd and Ewing site during this Q&A)	15 minutes
11:20 am	Capstone work session + lunch	 Gather with participants from your municipality to discuss capstone goals Solidify project + Super high level work planning Steps to work through - See if group has settled on a project or if there is still uncertainty. Finish up worksheet (focus step 9 and 10) Think through possible next steps (high level work planning for actions, timelines, stakeholders/partners, and funding sources). How will the project plan be presented to other stakeholders? 	40 minutes
11:50 am	Wrap-up/ Reflection	 Gratitude and thanks Reflection Next steps: final workshop 	10 min.
12:00 pm	Pack cars, travel home		